29. jan, 2013

Häst skänkes

Läser ofta nödrop på nätet om hundar och hästar som bortskänks och om ingen vill ha dem kommer de att avlivas.   Visst, det kan inträffa oförutsedda saker i ens liv som tvingar en att hastigt göra sig av med ett djur men ofta beror det på annat. Ägaren kanske tappat intresset, lilla valpen blev plötsligt stor, det blev både dyrt och mycket jobb med hästen, eller hästen börjar bli gammal och själv vill man inte vara den som tar det slutgiltliga beslutet när den dagen kommer.  Orsakerna är många, ta en titt på blocket allergi och dylikt tenderar att dyka upp i familjen när hunden är runt 15-17 månader, märkligt inte sant.

För några år sedan fick jag frågan om jag ville ha en gratis häst och först sa jag nej. Men vi åkte och tittade på honom och det var ett mycket trevligt fullblod 18år. Hans fodervärd hade tröttnat (inga papper skrivna) och hon sade sig vara rädd för honom.  Stallägaren, all heder till henne hade ju egna hästar att ta hand om, berättade att hans ägare köpt honom som 11-åring då han slutade gå löp, hur länge hon haft honom framgick inte men efter det hade han nog varit på minst tre ställen innan nuvarande sk fodervärd hade honom när någon försökt lämna tillbaks honom till ägaren hänvisade hon att hon bodde i lägenhet och inte kunde ta hem honom.  Ägaren hade alltså gjort det lätt för sig, lämnade över allt ansvar på andra. Jag talade med henne två gånger i telefon och krävde att hon skickade alla papper och skrev över honom på mig innan vi hämtade honom, vilket hon gjorde. Jag har alltså aldrig träffat ägaren så mycket ansvar tog hon för sin ”älskade” häst när hon gav bort den.  Chappe hade tur, han gick som ridhäst ett par år och sedan fick han gå som pensionär innan det var dags att segla vidare.  Men jag kunde lika gärna varit inköpare för knorrevångens  slakteri  eller i allmänhet varit en som vanvårdar djur vad visste hon.

Så om ni absolut MÅSTE skänka bort ett djur kolla och kolla igen var det VERKLIGEN hamnar för det kanske inte är där du tror. Det kan faktiskt ibland vara humanare att avliva än att ge bort

Dela den här sidan